2013. március 29., péntek

Tészta, tészta, tészta

Tegnap vendég gyerek érkezett estére hozzánk, ezért vendégváró lett a tejbegrízből... Olyan dícséretet kaptam, amilyenre minden szakácsnő vágyik!
Azt mondta Francesz: "Olyan lett a tejbegríz, mint Anyáé, pont olyan! Imádom!"
Na ezért érdemes a konyhában állni. Ellenben kevesebb időm maradt, a menüre, mint máskor. De ez nem fog ki rajtam!
Kivettem a fagyóból egy kis darált húst. A mikróban pillanatok alatt kiolvad, kb annyi idő, míg előkészülök a hagymával, meg oda teszem forrni a vizet a tésztának.
Én 500 g darálthúshoz 2 fej hagymát teszek, ha aprók, akár 3-at is. De van, hogy 1 kg húst teszek fel inkább, mert nagyobb adag finomabb és 2-3 kaja is lesz belőle, vagy adagonként visszafagyasztom.
Előkapom a kuktát és dobok bele pálmazsírt.
Na itt áljjuk meg egy szóra!
KUKTA, annyi, mint gyorsfőző edény. A legnagyobb találmányok egyike! Azon túl, hogy pálinkát is ebben főztek nagyapáink az "átkos" rendszerben.... a mai háziasszony nagyságrendekkel lerövidítheti a főzési időt! Sőt! Minden finomabb, mert "együtt fő", bezárva és nem illannak el az ízek! Én nagy rajongója vagyok!
Ha szeretnél gyors és hatékony maradni, szerezz be kettőt. Egy kicsit és egy nagyot. Életed legjobb 10-15 ezres befektetése, mert évekig használod (én még használom a nagymamámét is, ha ez mond valamit...) és milló órát takarítasz meg ezalatt! Van néhány fortély, azokat egy másik bejegyzésben megosztom...
Hevül a pálmazsír, mehet bele hagyma. Én nem sózom, majd csak a hússal együtt, így roppanósabb marad. ( Csak, ha nem sikerül jó apróra aprítani, akkor sózom még a hús előtt.)
Aztán mehet bele a husi. Só, frissen őrölt bors és irul-pirul fehéredésig.
Aztán jön a lelke!

Én télen a maradék paprikákat mindig összekockázom és fagyasztom, ebből dobok 4-5 kockát (minden  pörkölt alapú ételbe) bele.
Aztán lehúzom a gázról, megszórom pirospaprikával és a nyáron eltett paradicsomlével kissé felengedem. (Nyáron persze friss parit és paprikát dobok mellé!) Mehet vissza forrni, majd annyi vizet teszek hozzá, amennyi zaftot szeretnék, hogy legyen. Mehet rá a fedő és fővéstől (sziszegéstől) számított 10-12 percig főzöm!!!
Közben a tésztavíz felforrt, dobok bele sót, egy teáskanál pálmazsírt és lobogó lángon zubogtatom.
Itt hódolok egy percet az Aldinak, mert a durum spagetti tésztája nekem rendesen bevált, darálthúspörivel csak ezt főzöm.
Mire megfő a tészta, megfő a hús, kiteszem a teraszra a kuktát hűlni, addig leszűröm a tésztát, lecsepeg, pálmazsban átforgatom. Kész. Max 20 perc, nem több, de eben előkészület, utómunka, minden benne!
Jó étvágyat kívánok!
Reggel meg beugrott, hogy és a leves??? Feltettem pálmazsírban pirulni 1 evőkanál lisztet, a világos rántást felöntöttem a tegnapról maradt paradamicsonlével, kevés vízzel higítom. Dobok bele egy egész, de kicsi hagymát, só, bors is megy bele. Mikor felfő, egy marék rizs és kevergetem, hogy ne tapadjon le és 10 perc alatt kész ez is. Tálaláskor cukrozom, mert a változatosság kedvéért mindenki másképp szereti. Ha tegnap kicsit figyelmesebb vagyok, beiktatom a pöri-tészta közzé, de a gyerekek elvették az eszem :)

Másik blogom: www.divatbutik.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése