Mint említettem, e nélkül el lennék veszve és mindenkinek, aki szeretne időt és pénzt spórolni, melegen ajánlom kettő (egy kissebb és egy nagyobb) beszerzését.
Nálunk családi "hagyomány" a kukta használata, mióta az eszemet tudom ebben fő a húsleves, minden hétvégén.
Ezért is gondoltam egy ünnepi házi tyúkhúsleves recepttel felvezetni a témát.
Szerezz egy házi tyúkot a kukta mellé és garantálom, hogy ilyen aranyló, zamatos levest az életben nem ettél, ha mégis, tuti nem minden hétvégén... Persze sokan esküsznek a mini lángon 2-3 órát pötyögő húslevesre, de ez felesleges és idegesítő meló, főleg nyáron, amikor amúgyis tikkasztó a hőség.
A legnagyobb feladat, hogy
- Szerezz egy igazi házi tyúkot!!!
Pucolok mellé:
- 1 db közepes fej zellert (nyáron elég a friss zöldjét átmosni és összekötni),
- 1 db karalábét,
- 1 db közepes krumplit
- 1 fej hagymát
- 4-5 sárgarépát
- 2-3 gyökeret
Ezután rá kell tenni a tetőt, nagy lángon felfőzni, mikortól jól elkezd sziszegni takarékra venni és kb 17 percig főzni.
Ha nyáron főzöd, elég 10 perc, mert lassan hül le, télen, mikor ki lehet tenni hűlni, inkább 18 perc legyen... Ennyi. Le kell szépen szűrni, kiszedegetni a léből a zöldségeket és a husit.
Egy kis levestésztát kell mellé főzni külön és lehet is tálalni! (A házi tészta külön történet... az is megér egy külön bejegyzést)
A kuktában minden hamarabb fő. Ha nagyon vén a tyúk, vagy esetleg kakas, akkor kell neki akár 35-40 perc is. Akkor csak a húst fűszerekkel előfőzöm 10-15 percig és csak később teszem hozzá a zöldségeket.
Egy marhának, vagy a vadaknak is 30-35 perc kell. De egy darálthús pöri elkészül 10 perc alatt!!!
A krumpli héjában 12-15 perc, attól függ milyen nagyok.
Én imádom a kuktát, mert rengeteg időt takarítok meg általa! Szinte minden receptem szerves része. Én már el sem tudnám képzelni, hogyan léteznék nélküle... igazából bele sem akarok gondolni, mert az szörnyű rémálom lenne :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése