2013. május 6., hétfő

Fahéjas csokitorta


Túl vagyunk a "nagy napon", megvolt Pupikám első gyerekzsúrja, amire akkora volt a készülődés, hogy egyáltalán nem volt időm másra...

A sütiket én sütöttem, ezért szépen sorban megosztom a recepteket, mert többen jelezték a résztvevők közzül, hogy szeretnék ezt, vagy azt elkészíteni. :)
Kezdem az emeletes torta alsó szintjével. Pupikám emeletes tortát akart, én meg megcsináltam!
Igaz inkább nézett ki esküvőinek, mint szülinapinak, de ez nem számít, azt kaptam köszönetképp, hogy én vagyok a világ legjobb anyukája, szóval nem rontott a gyerek szemében semmit a szivecskés díszítés.

Ez volt az alaprecept:

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 12 dkg vaj
  • 4 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 6 db tojássárgája
  • 13 dkg gőz felett olvasztott étcsokoládé
  • 6 db tojásfehérje
  • 18 dkg cukor
  • 13 dkg liszt

Elkészítés:

A vajat habosra keverjük a porcukorral, a fahéjjal és a sóval, majd egymás után beletesszük a tojások sárgáját, végül az olvasztott, kicsit kihűtött, de még folyós csokit. A tojásfehérjét cukorral kemény habbá verjük, óvatosan a masszához keverjük kb. 1/3-át. A maradékba beleszitáljuk a lisztet, óvatosan összekeverjük, majd a két masszát is összekeverjük. 190 fokon kb. 40-50 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A tortaformából csak másnap vegyük ki, majd vágjuk 3-4 lapra.




Mondom ez az alap recept. Mivel több piskótát is sütöttem, ebbe vágtam még egy lapot sima sárga piskótából. 

Rétegrend:
  1. csokisból, 
  2. rá krémet, 
  3. majd megkentem lekvárral, 
  4. rá a sárga piskótát, 
  5. rá krémet, 
  6. majd csokis lap, 
  7. krém 
  8. és csokis tető.
A krém főzött csokikrém, íme a recept:

Hozzávalók:
  • 2 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 tojás sárgája
  • 2 evőkanál liszt
  • 20 dkg vaj, vagy Rama
Elkészítés: A puha vajat és a cukrot habosra keverem, hozzáadom a kakaót, tovább keverem. Hűtőbe teszem. Amíg hűl, a tejet, a tojássárgát és a cukor másik felét jól összekeverem, hozzáadom a lisztet, és csomómentesre keverem. Ezt a keveréket sűrű krémmé főzöm, majd kihűtöm. Mikor kihűlt, hozzáadom a vajkrémhez, és a tortába töltöm.

A tetejét zöld (mert ez Pupikám kedvenc színe) foundanttal bevontam,  annak az elkészítését külön bejegyzésbe szánom!

Rossz blogger vagyok, mert közben nem fotóztam, sőt! Egyáltalán nem fotóztam, a végeredményből a maradék szeletet sikerült lekapnom :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése