Ezért turbó fokozatra kapcsoltam 18.05-kor!
Még jó, hogy gondolkoztam a boltba menet, hogy mit kéne összedobni, így jött az isteni szikra, a túró!
Máris láttam magam előtt a lebbencs leves, túrógombóc párost!
A túrógombóccal kezdem, mert annak hűlni kell. Ez nem A hagyományos, azt nem tudom hogy kell készíteni, ez egy gyors és könnyű túrógombóc, mely még soha nem hagyott cserben!
Felteszek főni fél liter vizet, majd két teáskanál pálmazsírt, egy csomag vaníliás cukrot, egy marék cukrot és várom, hogy felforrjon. Amint felforr, mehet bele két deciliter kukoricadara és sűrű kevergetések közepette bugyogásig forralom (ez kb 10-15 keverés, tehát pillanatok alatt megvan!) Ezután kiteszem hűlni a terszra. Jöhet a leves!
Arra persze nem volt eszem, hogy szalonnát is vegyek a lebbencsleveshez, de nem tragédia, legfeljebb kicsit egészségesebb lesz... Persze nem finobabb, de annyi baj legyen!
A titkos hozzávaló úgyis a házi tészta, jó hólyagosra pirítva! Kukkantsunk be csak a zsákba:
Ez Dédi műve! |
Nos! Mivel nincs szalonna, ezért pálmazsíron rotyog a tészta, mikor szépen barnul és jó hólyagos, akkor megy rá a hagyma, só, őrölt bors, kettőt-hármat kavarok, és dobom rá a krumplit. Ilyenkor lehúzom a gázról, mert nem szeretem, ha a keményítő oda kap a lábos aljára... Szórok rá pirospaprikát és löttyintek a házi paradicsomléből is alá, meg a fagyóból kicsípek pár kocka zöldpaprikát (ezek nyáron kerülnek oda, a Kertimunka fül alatt lesz róla bővebben).
Megy vissza a tűzre, rá a lé és várom, hogy felfőjön.
Amíg várok, nem várok, hanem megnézem a teraszon a darát, keverek rajta kettőt, hogy gyorsabban kihűljön. Ugye milyen jó volt a tél?Már rég kihűlt volna ekkorra! Na sebaj! Vártuk már a jó időt nagyon! Addig megpirítom a morzsát. Serpenyőbe pálmazsír, mehet rá a panírmorzsa. Emellett (nekem) ott kell állni végig, mert egyszer nem pirul, aztán hirteln meg fekete.... Oda kell figyelni, időben lekapcsolni, mert még a serpenyő is forró marad egy ideig... Mikorra megpirult, elhűlt a dara is. Hozzá kell keverni negyed kg túrót, de lehet felet is, nem lesz baja, legfeljebb több. Aztán nedves kézzel gombócokat kell készíteni, azokat a morzsába megforgatni és porcukorral tálalni. Ínyencek darált dióba is forgathatják, nálunk az is bejött! Mire kész a gombócozás, kész a lebbencs leves is! Az idő pedig 1-2 percel több, mint fél óra volt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése