2013. április 8., hétfő

Kalács Húsvétra (megj.: nem új, csak áthelyeztem...)

Még az nnepek előtt szetnék megosztani egy isteni kalács receptet! Ezt a Mindmegettén az egyik blogból lestem el anno, talán 1, de lehet 2 éve is van, de már ne kérdezzétek kié volt, nem tudom közzé tenni a forrást :(
A lényeg, hogy nem a sajátom, de szerintem ezek a receptek amúgyis olyanok, mint a pletyka. Sose tudod meg honnan indul, és sosem ugyanazt hallod, mint az előtted lévő. Quázi mást adsz tovább, mint hallottál. Mindenki hozzátesz, elvesz belőle és a végén totál más lesz, mint az eredeti.


Hozzávalók: 
  • 500 g liszt, 
  • 1 csomag szárított élesztő, 
  • 50 g cukor, 
  • 1 csomag vaníliás cukor, 
  • 1 csipet só, 
  • 2 tojás, 
  • 1 tojásfehérje, 
  • 250 ml langyos tejszín, 
  • 1 tojássárgája, 
  • 1 evőkanál tej
Elkészítés:
  1. Egy mély tálban a lisztet összekeverjük az élesztővel, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a tojásokat és a tejszínt. Bedagasztjuk, majd megkelesztjük a tésztát. 
  2. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kettévágjuk: 1/3 és 2/3 részekre.
  3. A nagyobbik, azaz a 2/3 részt 3 darabra vágjuk, hosszú (kb.35 cm hosszú) hurkákat sodrunk belőlük, majd a 3 egyenlő vastagságú és hosszúságú tésztahurkát összefonjuk. 
  4. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a fonatot és a közepébe hosszúkás vájatot nyomkodunk a kezünkkel, amit tejjel összekevert tojássárgával megkenünk. 
  5. A maradék 1/3 tésztát szintén 3 részre osztjuk, és a tésztadarabokból vékonyabb hurkákat sodrunk. Összefonjuk, majd a kis kalácsot a nagy kalácsba nyomott mélyedésbe helyezzük. 
  6. Az egészet megkenjük tojássárgával, és meleg helyen még egy picit így is kelesztjük. 
  7. Előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. 
  8. A sütési idő vége előtt 3-5 perccel kivesszük a kalácsot a sütőből és megkenjük 1,5 dl forró tejjel. Elzárjuk a sütőt és a megkent kalácsot visszatesszük a melegbe néhány percre.  
  9. Ezután kivesszük, és egy rácson hagyjuk kihűlni. (Ha nem rácsra tesszük, megszappanosodhat a forró gőzöktől az alja!)
  10. A tojásfehérjével sütés előtt kentem meg, a tejet pedig rákentem - ráöntöttem.  Ettől lett igazán foszlós.
Én a margarin helyett pálmazsírt használtam, talán ennyit változtatam a recepten, és ami a képen is látszik, hogy mazsolát is sütöttem bele, amit rum híján rum ízű aromában áztattam. Nekem kicsit erős lett így, de a fiúk imádták!
Ne kérdezzétek milyen indíttatásból fotóztam le, pusztán azért, mert annyira durván nézett ki és ez volt az első igazi kalács, amit sütöttem. A bátraké a szerencse!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése