A lényeg, hogy nem a sajátom, de szerintem ezek a receptek amúgyis olyanok, mint a pletyka. Sose tudod meg honnan indul, és sosem ugyanazt hallod, mint az előtted lévő. Quázi mást adsz tovább, mint hallottál. Mindenki hozzátesz, elvesz belőle és a végén totál más lesz, mint az eredeti.
Hozzávalók:
- 500 g liszt,
- 1 csomag szárított élesztő,
- 50 g cukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 csipet só,
- 2 tojás,
- 1 tojásfehérje,
- 250 ml langyos tejszín,
- 1 tojássárgája,
- 1 evőkanál tej
- Egy mély tálban a lisztet összekeverjük az élesztővel, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a tojásokat és a tejszínt. Bedagasztjuk, majd megkelesztjük a tésztát.
- Lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kettévágjuk: 1/3 és 2/3 részekre.
- A nagyobbik, azaz a 2/3 részt 3 darabra vágjuk, hosszú (kb.35 cm hosszú) hurkákat sodrunk belőlük, majd a 3 egyenlő vastagságú és hosszúságú tésztahurkát összefonjuk.
- Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a fonatot és a közepébe hosszúkás vájatot nyomkodunk a kezünkkel, amit tejjel összekevert tojássárgával megkenünk.
- A maradék 1/3 tésztát szintén 3 részre osztjuk, és a tésztadarabokból vékonyabb hurkákat sodrunk. Összefonjuk, majd a kis kalácsot a nagy kalácsba nyomott mélyedésbe helyezzük.
- Az egészet megkenjük tojássárgával, és meleg helyen még egy picit így is kelesztjük.
- Előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
- A sütési idő vége előtt 3-5 perccel kivesszük a kalácsot a sütőből és megkenjük 1,5 dl forró tejjel. Elzárjuk a sütőt és a megkent kalácsot visszatesszük a melegbe néhány percre.
- Ezután kivesszük, és egy rácson hagyjuk kihűlni. (Ha nem rácsra tesszük, megszappanosodhat a forró gőzöktől az alja!)
- A tojásfehérjével sütés előtt kentem meg, a tejet pedig rákentem - ráöntöttem. Ettől lett igazán foszlós.
Ne kérdezzétek milyen indíttatásból fotóztam le, pusztán azért, mert annyira durván nézett ki és ez volt az első igazi kalács, amit sütöttem. A bátraké a szerencse!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése