2013. április 11., csütörtök

Frankfurti

A mai nap olyan, amikor inkább nem kellett volna elindulnom... de ugye ezt ki engedheti meg magának?!?
Reggel már úgy kezdődött, hogy mosakodás előtt be szoktam kapcsolni a kávéfőzőt, hogy mire végzek, bemelegedjen. Ma elfelejtettem. Mikor tettem a gyerek tejét a mikróba, úgy csúszott ki a kezemből, hogy nem borult ki, de akkorát löttyent, hogy a mikró, a pult tele tejjel, ami mégdurvább, hogy a felső szekrény és az arcom is kapta... mehettem vissza mosakodni... Ez nekem ilyenkor már jel! Előre tartok a nap hátra lévő részétől... De menni ugye muszály!
Ezért inkább hagynám is a mai napot, kanyarodjunk vissza kettővel. Jön egy olyan recept, ami nem kuktás, de mégis hamar kész és nagyon finom! Ráadásul gyerekkorom nagy kedvence - bár inkább a neve tetszett, mint az íze...
Ez nem más, mint a Frankfurti leves. Némi svédcsavarral. Nevezhetnénk Svédcsavaros Frankfurtinak :)
Nos kiemeltem már, hogy sokmindent magunk termelünk, nincs ez másképp a kelkáposztával sem. Ezért nekem nincs más dolgom, mint a fagyóból kikapni egy csomaggal, másoknak ez némileg bonyolultabb művelet, de nem vészes szerintem. Nem tudom, hogy lehet e külön venni fagyasztott kelkáposztát... Ha lehet, akkor buzdítanék bárkit a fagyasztott zöldségek használatára, mert sokszor nagyobb a vitamintartalma, mint "friss" társainak. Van az a műsor a Discoveryn?... azt hiszem! At Állítólag.... Na ott górcső alá vették a "friss" és fagyott zöldségeket és kiderült, hogy a fagyasztott zöldségek sokkal rövidebb utat tesznek meg a betakarítástól a fagyásig, mint a piacra kikerülő frissek a főzésig. Nagyobb rost és vitamintartalommal bírnak a gyors fagyasztási technológiának köszönhetően...
A Frankfurti Levest én hagyma pirítással kezdem, aztán megy bele a fokhagyma, só, bors, őrölt kömény, apróra vágott krumpli, némi pirospaprika, a kelkápi és rá a lé. Jó sűrűre hagyom, hogy tartalmas legyen! Lehet a krumpli előtt zöldségekkel gazdagítani, de én csak ritkán szoktam.
Amikor a krumpli megpuhult, beledobom a karikázott virslit.
Aztán a mixer edényébe 2 evőkanál tejfölt teszek, majd 1 csapott evőkanál lisztet, szedek rá 2 merőkanál forró levet, mixelem és visszaborítom. Kész. Lehet enni, annak aki forrón szereti, mint én!
A svédcsavar a habarás, mert ez eredetileg rántott leves. De mi imádjuk a tejfölt és mióta asszony lettem, ezt az ételt a férjem kedvéért így készítem. Esetleg tejfölös rántással, de az meg plusz zsiradék, plusz pirítgatás-mosogatás, így inkább csak habarom.
Még ma is ez lesz az ebédem, mert sikerült annyit főznöm kedd este, hogy maradt belőle, de így legalább tegnap a "zöldlepényes" (MaciLaci féle) hamburgeré maradt a főszerep!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése